Το 8ο τεύχος κυκλοφόρησε!

2020-05-11

Αγαπητοί Αναγνώστες και φίλοι της "Υπαγωγής",

Αγαπητά μέλη και φίλοι της ELSA Komotini,

Η «Υπαγωγή» βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να θέτει σε κυκλοφορία το όγδοο -και πρώτο για το έτος 2020- τεύχος της, υπεισερχόμενη στη δεύτερη περίοδο έκδοσής της. Το τεύχος περιλαμβάνει άρθρα, μελέτες και σχολιασμούς δικαστικών αποφάσεων με θεματικές που καλύπτουν όλο σχεδόν το φάσμα της επιστήμης του δικαίου, ενώ φιλοξενούνται στην εμπλουτισμένη ενότητα των επιλογών από τη νομολογία δικαστικές αποφάσεις εθνικής, υπερεθνικής και αλλοδαπής προέλευσης ιδιαίτερου νομικού ενδιαφέροντος με παρατηρήσεις, καθώς και μία επισκόπηση της πρόσφατης νομολογίας αναφορικά με την εφαρμογή του άρ. 2 του νέου ΠΚ (επί της αντιμετώπισης από τον Άρειο Πάγο ζητημάτων διαχρονικού δικαίου) στην οικεία ενότητα.

Επιπλέον, με την εκκίνηση της νέας εκδοτικής περιόδου προστέθηκε στην ύλη του Περιοδικού μία ακόμη ενότητα, εκείνη των επιθεωρήσεων νομοθεσίας, με στόχο την παρουσίαση και τη διατύπωση παρατηρήσεων επί πρόσφατων νομοθετικών αλλαγών. Την ενότητα αυτή εγκαινιάζουν ενδιαφέρουσες θεματικές επί του γενικού μέρους του νέου ΠΚ και επί του νέου ΚΠΔ.

Το παρόν τεύχος επιλέχθηκε να αφιερωθεί στη μνήμη του εκλιπόντος καθηγητή Νικολάου Χωραφά, μιας κατά κοινή ομολογία βαρυσήμαντης προσωπικότητας που συνέβαλε με το διδακτικό, συγγραφικό και νομοπαρασκευαστικό έργο του στην εξέλιξη του ελληνικού Ποινικού Δικαίου· ο βίος και η επιστημονική πολιτεία του συνοψίζονται στην αμέσως επόμενη ενότητα.

Η νέα περίοδος σηματοδοτείται και από την ανανέωση του εξωφύλλου του Περιοδικού με στόχο τον εξωραϊσμό του αλλά και την έτι περαιτέρω ανάδειξη του κτηρίου της Τσανακλείου Σχολής, γνωστό και ως παλιά Πρυτανεία, που κοσμεί το εξώφυλλο του Περιοδικού από ιδρύσεώς του και αποτελεί συνδετικό κρίκο του τελευταίου τόσο με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης όσο και τον τόπο όπου γεννήθηκε κι αναπτύχθηκε το εγχείρημα, την Κομοτηνή.

Από τις δράσεις του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους ξεχώρισε η για δεύτερη συνεχή χρονιά διοργάνωση του Περιοδικού σε συνεργασία με τον τομέα ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Νομικών κατά τον μήνα Δεκέμβριο σεμιναριακών μαθημάτων με αντικείμενο τη συγγραφή μίας επιστημονικής δημοσίευσης, η διεξαγωγή των οποίων δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τις ενδιαφέρουσες διαλέξεις του καθηγητή κ. Μιχαήλ-Θεόδωρου Μαρίνου και του λέκτορα κ. Θωμά Σάμιου, καθώς και την ενεργή συμμετοχή των φοιτητών της Νομικής μας Σχολής.

Τέλος, η Συντακτική Επιτροπή θα ήθελε να ευχαριστήσει ιδιαίτερα τον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης, για την υλική και ηθική υποστήριξή του προς το Περιοδικό, που επιβεβαιώνει την αναγνώριση του αξιόλογου του εγχειρήματος από τους νομικούς της πράξης της τοπικής κοινωνίας, καθώς και όλους τους αναγνώστες και συνδρομητές του Περιοδικού, οι οποίοι τροφοδοτούν και νοηματοδοτούν τον σκοπό του εγχειρήματος, ήτοι την τόνωση του ενδιαφέροντος των νέων φοιτητών νομικής για την άρθρωση επιστημονικού λόγου και τη διατύπωση πρωτότυπων απόψεων επί αμιγώς νομικών ζητημάτων.

Την κρίσιμη, άλλωστε, περίοδο της υγειονομικής κρίσης που διανύει ολόκληρη η υφήλιος επιβεβαιώνεται καθημερινά πως ...

«Επιστήμη ποιητική ευδαιμονίας» (Πλάτων, 427-347 π.Χ.)